Siirry sisältöön

Mikä on virtuaalioperaattori tai palveluoperaattori?

Suomessa toimii kolme suurta verkko-operaattoria, sekä pienempiä virtuaali- ja palveluoperaattoreita, jotka vuokraavat verkkoa ja käyttää sitä verkkonaan omille asiakkailleen tai palveluilleen. Mikä on virtuaalioperaattori? Virtuaalioperaattorilla ei ole omaa verkkoa, vaan vuokraa verkko-operaattorin verkkoa ja vastaa televerkon operoinnista itse. Entä mikä on palveluoperaattori? Palveluoperaattori puolestaan vuokraa verkko-operaattoreilta tai virtuaalioperaattoreilta verkkopalveluita ja myy niitä asiakkailleen. 

 

Operaattorit Suomessa

Suomen suurimmat operaattorit eli verkko-operaattorit ovat DNA, Telia ja Elisa. Näillä kolmella on omat matkapuhelinverkot sekä toimilupa harjoittaa operaattoritoimintaa Suomessa. Näiden kolmen suurimman operaattorin lisäksi on joukko muita pienempiä operaattoreita, jotka toimivat sekä virtuaali- että palveluoperaattoreina. Ne toimivat näiden kolmen suurimman verkko-operaattorin matkapuhelinverkoissa, tarjoten erilaisia palveluita, kuten operaattoripalveluita tai liittymiä.

DNA:n omistaa norjalainen Telenor group, joka toimii pohjoismaissa ja Aasiassa. Telia Company on monikansallinen operaattori, joka syntyi ruotsalaisen Telian ja suomalaisen Soneran yhdistyessä vuonna 2002. Telia toimii pääasiassa pohjoismaissa ja Baltiassa. Elisa on suomalainen tietoliikenne-, ICT- ja online-palveluyritys, joka toimii Suomessa ja Virossa. Kolmen suurimman toimijan lisäksi, virtuaali- ja palveluoperaattoreita Suomessa ovat mm. Länsilinkki, Moi Mobiili, Line Carrier, Globetel, Somic Oy ja Alcom.

Verkko-operaattorit Suomessa:

 • Dna Oyj
 • Telia company AB
 • Elisa Oyj

Tutustu Länsilinkkiin Yritysten ketterään, edulliseen ja palvelevaan operaattoriin

 

Mikä ero on virtuaalioperaattorilla ja palveluoperaattorilla?

Virtuaalioperaattori on operaattori, jolla ei ole omaa matkapuhelin/radioverkkoa. Virtuaalioperaattori vuokraa verkko-operaattoreilta verkkoa, mutta hoitaa ja vastaa operoinnista verkossa itse. Myös virtuaalioperaattori tarvitsee erillisen toimintaluvan toimiakseen. Suurilla verkko-operaattoreilla on myös tytäryhtiöitä, joita voidaan pitää virtuaalioperaattoreina. Verkko-operaattori myy verkkopalveluita tukkuhinnoilla virtuaalioperaattorille, joka myy niitä edelleen asiakkailleen tai palveluoperaattoreille. Tunnetuimpia virtuaalioperaattoreita Suomessa ovat Länsilinkki, Moi Mobiili, Line Carrier Oy sekä GBC Networks Oy.

Palveluoperaattori puolestaan vuokraa televerkkopalveluita verkko-operaattoreilta tai virtuaalioperaattoreilta, ja myy niitä eteenpäin asiakkailleen. Myös palveluoperaattori tarvitsee toimintaluvan toimiakseen. Palveluoperaattori on kevyempää toimintaa kuin virtuaalioperaattorilla, ja se ei vaadi yhtä suurta taloudellista ja ajallista panostusta, kuin virtuaalioperaattorin perustaminen. Palveluoperaattori ei tarvitse esimerkiksi omaa teleyritystunnusta.

Virtuaalioperaattori

= Vuokraa verkko-operaattoreilta verkkoa, hoitaa ja vastaa operoinnista verkossa itse.

Palveluoperaattori

= Palveluoperaattori puolestaan vuokraa televerkkopalveluita verkko-operaattoreilta tai virtuaalioperaattoreilta, ja myy niitä eteenpäin asiakkailleen.

Tutustu: Länsilinkin Operaattoripalvelut tarjoaa asiakkailleen kattavan, nopean ja edullisen tavan liittyä televerkkoon

 

Länsilinkki on virtuaalioperaattori, mutta myös palveluoperaattori.

Länsilinkki, tarjoaa monipuolisia palveluita sekä virtuaalioperaattorina, että myös palveluoperaattorina. Länsilinkki toimii virtuaalioperaattorina DNA:n kattavassa verkossa ja hoitaa teleliikenteensä operoinnin itse. Länsilinkki tarjoaa yrityksille mobiili- ja dataliittymät, yritys- ja palvelunumerot, sekä puhelu- ja datatiketit, puheluohjaukset ja laskutuksen yritysasiakkaille. Länsilinkki on kotimainen Avainlippu-merkillä varustettu yritysten operaattori.

Länsilinkki on myös palveluoperaattori, joka tarjoaa operaattoripalveluita. Länsilinkki tarjoaa liitännän koko Suomen televerkkoihin yhden rajapinnan kautta ja vastaa yhteenliittämismaksujen clearingistä operaattorien välillä. Länsilinkin palvelukokonaisuuteen voi liittää loppuasiakkaiden puhelaskurivien tuottamisen sekä palvelu- ja yritysnumerototeutukset. 

Länsilinkin virtuaali- ja palveluoperaattoripalveluita:

 • Mobiili- ja dataliittymät
 • Yritys- ja palvelunumerot
 • Puhelu- ja dataetiketit
 • Puhelinohjaukset ja laskutus yritysasiakkaille
 • Liitäntä Suomen televerkkoihin yhden rajapinnan kautta
 • Operaattoripalveluita

Tutustu Länsilinkin mobiili- ja dataliittymiin. Räätälöimme hinnat todellisen kulutuksesi mukaan, edullisesti ja reilusta.

 

Länsilinkki on yritysten ketterä operaattori, joka toimii DNA:n erittäin kattavassa verkossa

Syitä valita pienempi operaattori on lukuisia. Pienempi operaattori tarjoaa paljon parempaa ja nopeampaa asiakaspalvelua, kuten Länsilinkillä jokaisella asiakkaalla on oma yhteyshenkilö, joka auttaa kaikissa tilanteissa. Pienempi operaattori tarjoaa räätälöityjä hintoja ja parempia pakettitarjouksia, kuin isommat operaattorit. Pienemmän operaattorin kanssa saat myös joustavuutta sopimus- ja laskutustilanteiden suhteen.

Länsilinkki toimii DNA:n erittäin laajassa ja kattavassa verkossa, jonka latausnopeus on tutkimusten mukaan nopein 7/8 suurimmassa kaupungissa Suomessa. Länsilinkin lähtökohtana on tarjota yrityksille mahdollisimman helppo ja sujuva arki. Häiriötön verkko, sujuvat yhteydet, helppokäyttöiset palvelut sekä loistava asiakaspalvelu ja tuki helpottavat yritysten arkea.

Miksi Länsilinkki toimii DNA:n verkossa?

 • DNA:n 4G verkko kattaa peräti 99 % suomalaisista
 • DNA:n 5G mobiiliverkon latausnopeus suurin; Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Pori, Lahti (Omnitelen tutkimus)
 • DNA tarjoaa vakaan ja laadukkaan mobiiliverkon

Lue lisää Länsilinkistä ja pienemmän operaattorin monista eduista!